Rauman Dansseor ry
Tanssiurheilun erikoisseura
Valmennus
Salivuorot
Seuramme tanssijat
Kilpatanssikurssit
Kilpailuohjeita
Kilpatanssi

Kilpatanssi on yleisnimi, jolla tarkoitetaan vakio- ja latinalaistanssien kilpailutoiminnan harrastamista. Vakiotansseihin kuuluu hidas valssi, tango, wienin valssi, foxtrot ja quickstep. Latinalaistansseihin kuuluu samba, cha cha cha, rumba, paso doble ja jive. 10-tanssissa tanssitaan kaikki viisi vakiotanssia ja viisi latinalaistanssia.


Kilpatanssi on pariurheilulaji, jossa parin muodostaa mies ja nainen. Kilpatanssi on monipuolinen liikuntamuoto, jossa musiikilla on suuri merkitys. Kilpatanssi on myös oivallinen kuntourheilumuoto. Kilpatanssin harrastamisen voi aloittaa heti, kun keskittymiskyky riittää 45 minuutin harjoitteluun. Nuorimmat harrastajat ovat olleet nelivuotiaita. Yläikärajaa kilpatanssissa ei ole. Tällä hetkellä iäkkäimmät harrastajat maassamme ovat yli 70-vuotiaita.


Kilpatanssissa kilpaillaan aina saman taitotason omaavia kilpakumppaneita vastaan eli kilpailutoiminnan aloittaminen on helppoa minkä ikäisenä tahansa. Kilpatanssin taitoluokkiin perustuva kilpailusysteemi on tasapuolinen ja kannustava. Omien taitojen lisääntyessä haasteetkin lisääntyvät. Aloittavat tanssijat opettelevat perusteet ensin neljään tanssiin, ja ensimmäisessä kilpailuluokassa (E) hallitaan jo kuusi tanssia. Taitojen lisääntyessä mukaan tulevat kaikki kymmenen tanssia. Kun tanssija saavuttaa C-luokan, on hänellä mahdollisuus valita, tanssiiko hän jatkossa vain vakio- tai latinalaistansseja. Senioriluokissa (yli 35-vuotiailla) on mahdollisuus tähän valintaan jo D-taitoluokasta lähtien.


Vakiotanssit (eng. ballroom):

Hidas valssi

Hitaan valssin alkulähteiltä löytyy tanssi nimeltä Boston. Boston tuli  Eurooppaan jo vuonna 1874, mutta nykyisin tuntemamme hidas valssi siitä kehittyi vasta ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Bostonille ominaista oli se, että tanssijat tanssivat rinnakkain. Tämä ominaisuus ei kuitenkaan siirynyt hitaaseen valssiin. Jo 1920-luvun loppupuolella hidas valssi kehittyi niin pitkälle, että osaa silloisista kuvioista tanssitaan vieläkin. Hitaasta valssista, jota myös englantilaiseksi valssiksi kutsutaan, on kehittynyt aikojen kuluessa erinomaisen pehmeä ja nautittava tanssi. Nämä ominaisuudet tekevät siitä myös kauniin katsella.


Tango

Tango on peräisin Argentiinasta, jossa sitä tanssittiin erityisesti köyhillä esikaupunkialueilla. Tango rantautui Eurooppaan jo 1900-luvun alussa, mutta koska tangon rytmi oli varsin eksoottinen eurooppalaisille, kesti kauan, ennen kuin tango saavutti suuren yleisön suosion. Tangon rytmistä tekee mielenkiintoisen sen synkopointi ja ennalta-arvaamattomuus. Tämä arvaamattomuus näkyy tangossa nopeina pysähdyksinä, kiivaina käännöksinä ja räjähtävinä avauksina.


Wieninvalssi

Wieninvalssi on kuvioiltaan yksinkertaisin kaikista kymmenestä tanssista, mikä tosin ei vähennä sen vaativuutta. Wieninvalssia tanssitaankin vasta C-taitoluokasta ylöspäin. Wieninvalssin historiaa voidaan jäljittää jopa 1100-luvulle, jolloin Pariisissa tanssittiin Volta-nimistä tanssia. Osa perinteisistä wieninvalssimelodioista on peräisin jopa 1700-luvulta, mutta nykyisenkaltaisessa muodossaan wieninvalssia tanssittiin laajemmassa mittakaavassa vasta 1800-luvun puolenvälin tienoilla. Katseen kohdistaminen oikein wieninvalssin nopeassa pyörityksessä on erittäin olennaista pyörtymisen välttämiseksi.


Slow foxtrot

Foxtrotin kulkakautta elettiin USA:ssa 1920- ja 1930-luvuilla. Monia olennaisia foxtrotin kuvioita, kuten esimerkikiksi sulka-askel, kehitettiin juuri tuolloin. 20-luvun foxtrot, jota soitettiin nykyiseen verrattuna kohtalaisen nopealla tempolla, eriytyi 30-luvulle tultaessa nykyisin tuntemaamme hitaaseen foxtrotiin ja quickstepiin. Foxtrotissa swingi on erityisen vaikea ja raskas hallita juuri tanssin hitauden vuoksi, mutta parhaimmillaan foxtrotissa näkyy sille ominainen keveys ja leijuvuus.


Quickstep

Quickstep syntyi ensimmäisen maailmansodan aikana New Yorkissa. 1920-luvulla foxtrot ja quickstep sekoittuivat, mikä antoi quickstepille vaikutteita foxtrotin puolelta. Jo 30-luvulle tultaessa foxtrot kuitenkin hidastui hitaaksi foxtrotiksi ja quickstep säilyi foxtrotin tahtiluvultaan nopeampana serkkuna. Quickstep sai samalla ajanjaksolla vaikutteita myös charlestonista, mikä näkyy vielä nykyäänkin charlestonmaisina hyppyinä. Hypyt ovat saaneet hieman voimaa vuosien varrella ja nykyään quickstepille ovatkin ominaisia erilaiset vauhdikkaat hyppysarjat lattian poikki. Näitä hyppysarjoja pääsevät tosin tanssimaan vasta C-taitoluokkaan tai sitä ylemmäs ehtineet parit.

 

Latinalaistanssit (eng. latin):

Samba

Samba on kotoisin Brasiliasta, jossa samban eri versiot ovat saaneet kansallistanssin statuksen. Brasilialaisen samban kohokohta on tietysti Rion vuosittaiset sambakarnevaalit. Eurooppaan samba on rantautunut jo 20-luvulla, mutta suosiota se on saavuttanut hiljalleen vasta toisen maailmansodan jälkeen. Vaikka olemmekin kaukana Brasiliasta täällä viileässä Pohjolassa, ja vaikka kilpatanssisamba onkin hieman erilaista kuin brasialialainen alkuperäisversio, on täälläkin nähtävissä samban ominaispiirteet: iloisuus, mukaansatempaavuus ja flirttailu.


Cha cha cha

Mambosta kehittynyt flirttaileva, huoleton ja iloinen tanssi. Cha-chata kuvataan myös termillä cheeky, jonka suomennos (hävytön, nenäkäs) antaa myös pienen vihjeen tanssin luonteesta. Cha-cha kehittyi mambon pohjalta 50-luvulla USA:ssa, mutta alkoi kerätä nopeasti suosiota ja levisi pian ympäri maailmaa peitoten mambon tunnettuudessa.


Rumba

Rumba on intohimon tanssi, joka perustuu naisen luontaiselle kyvylle hurmata mies. Rumbassa on tyypillistä tilanne, jossa nainen viekoittelee miehen vain perääntyäkseen heti kun huomaa miehen alkavan kiinnostua. Nainen ei kuitenkaan aiokaan lopettaa flirttailuaan eikä mies aio päästää naista omasta valtapiiristään. Tätä hedelmällistä vastakkainasettelua tukee kuubalaisperäinen herkkä ja intohimoinen rytmi.


Paso Doble

Paso Doble perustuu härkätaistelijan areenalla tekemiin liikkeisiin. Paso Doblessa miehellä (härkätaistelija) on keskeinen asema hänen hallitessaan  punaista muletaansa elämän ja kuoleman kamppailussa. Toisinaan naisen rooli on olla tuo muleta, toisinaan härkä tai neito, jonka matadori yrittää voittaa itselleen. Paso Doblea tanssitaan hyvin usein saman espanjalaisperäisen kappaleen (Spanish gypsy dance) tahtiin, jolloin koreografiatkin on tehty valmiiksi juuri tuohon musiikkiin.


Jive

Jive on kehittynyt amerikkalaisten swing-tanssien pohjalta, mutta eniten jiveen on todennäköisesti vaikuttanut jitterburg. Myös boogie-woogiella ja  rock'n'rollilla on pieni osuus jiven kehityksessä nykyiseen muotoonsa. Jivessä näkyy parhaimmillaan aito innostus tanssimiseen ja se on tällöin hyvin mukaansatempaavan näköistä. Jive tanssitaan kilpailuissa aina viimeisenä. Koska jive on luonteeltaan hyvin energiaa kuluttava tanssi, poistuvat parit kilpailuissa jiven jälkeen lattialta kaikkensa antaneina.